Hämtar information

Bila utomlands

När du planerar att att ta bilen på resan så är det klokt att se över bilförsäkringen. Har du rätt körsträcka? Behöver du lägga till hyrbilsförsäkring? Vissa länder kräver Grönt Kort som bevisar att din bil är försäkrad.

Flygfoto på slingrig väg i grön skog

Viktigt information på resan

Det är viktigt att vara medveten om att det eventuellt kan bli utmanande om du skulle råka ut för driftstopp i något land med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period. Det kan finnas begränsad tillgång till både hyrbilar, hotell och resealternativ. Därför är det viktigt att du har marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering.

Kontrollera även en extra gång hur reseskyddet i din hemförsäkring gäller. Många försäkringsbolag har undantag för länder där UD avråder från att resa.

Läs UD:s rekommendationer och riktlinjer för resor i Europa.

Grönt Kort

Du behöver ha med dig ett Grönt Kort på resan, det är ditt bevis på att bilen är trafikförsäkrad i Sverige. Kortet är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. 

Vi kan bara skriva ut Grönt Kort fram till det datum som din försäkring är betald, om du behöver Grönt Kort för en längre period måste du ringa oss 08-541 706 45.

Beställ Grönt Kort

Stor Bilextra – trygghet på resan

Ska du bila utomlands? Då rekommenderar vi att du lägger till Stor Bilextra på din bilförsäkring, en tilläggsförsäkring som ger extra trygghet om någonting händer med bilen på resan. Stor Bilextra gäller under de första 60 dagarna av resan, om din bil skadas och du behöver ha hyrbil. En förutsättning är att skadan kan ersättas av försäkringen. Dessutom slipper du betala vagnskadesjälvrisken om du krockar utomlands och motparten är ett identifierat utländskt fordon. Läs mer om Stor Bilextra.

Höj körsträckan

Kontrollera om du behöver höja körsträckan på försäkringen innan du ger dig av. Tror du att du kommer att köra längre med bilen i år än vad din registrerade körsträcka visar behöver du meddela oss det. Det gör du under rubriken "Mejla oss" längre ner på sidan. Välj ”Ändra körsträcka” i listan och skriv hur långt du tror att du kommer att köra under året.

Resa utomlands med privatleasad bil

Om du planerar att bila utomlands med din privatleasade bil under en längre period, kontakta leasinggivaren för att kontrollera om det finns särskilda regler

Regler i vissa länder i Europa

Ta för vana att kolla upp regler som gäller i det land eller de länder som du ska åka till och ladda ner EUs app om gällande regler.
Här är några saker som du bör tänka på:

  • Reflexväst – Se till att du har åtminstone en reflexväst tillgänglig. Här kan du köpa reflexväst reflexväst
  • Varningstriangel – Oavsett om du bilar i Sverige eller utomlands är det viktigt att du har med en varningstriangel vid en eventuell olycka. I vissa länder riskerar du annars att få dryga böter.
  • Miljödekal i Tyskland – I flera större städer i Tyskland har man infört miljözoner och ställer nu krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad i vindrutan. Läs mer om kravet på miljödekal hos Transportstyrelsen.
  • Risk för böter utan handsfree – Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna hårdare, där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna, annars riskerar du böter. Läs om mobiltelefon och bilkörning och vad du behöver tänka på.
  • Krav på internationellt körkort – I många länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort. Beställ internationellt körkort av Motormännens Riksförbund.
  • Ta med ditt EU-kort – Om du som EU-medborgare hastigt blir sjuk under en tillfällig utlandsvistelse har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i det land du besöker. Därför ska du alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett bevis på att du är försäkrad i ett EU-land.

Om olyckan är framme

Om du råkar ut för något med bilen på resan ska du anmäla det till polisen på orten där det inträffade, utom mindre skadehändelser som till exempel stenskott. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt. Ring oss på +46-8-541 706 45 så tar vi hand om dig och sköter kontakten med andra bolag om det behövs. 

Ha alltid med dig en skadeanmälan i handskfacket och dokumentera alla inblandade fordon vid en kollision. Tänk på att fotografera så att registreringsnumren syns tydligt. Ladda ner Skadeanmälan (PDF) .

Nissan Försäkring - Ett samarbete mellan Nissan Nordic OY och If Skadeförsäkring AB, där If är försäkringsgivare.