Hämtar information

Bila utomlands

Tips till dig som ska bila utomlands på semestern, för att du ska känna dig säker och slippa obehagliga överraskningar. Vi visar vägen till en problemfri bilsemester.

Slingrig väg

Stor Bilextra – extra trygghet på resan

Ska du bila utomlands? Då rekommenderar vi att du lägger till Stor Bilextra på din bilförsäkring, en tilläggsförsäkring som ger extra trygghet om någonting händer med bilen på resan. Stor Bilextra gäller under de första 60 dagarna av resan, om din bil skadas och du behöver ha hyrbil. En förutsättning är att skadan kan ersättas av försäkringen. Dessutom slipper du betala vagnskadesjälvrisken om du krockar utomlands och motparten är ett identifierat utländskt fordon. Läs mer om Stor Bilextra.

Höja körsträckan?

Kontrollera om du behöver höja körsträckan på försäkringen innan du ger dig av. Tror du att du kommer att köra längre med bilen i år än vad din registrerade körsträcka visar behöver du meddela oss det. Det gör du under rubriken "Mejla oss" längre ner på sidan. Välj ”Ändra körsträcka” i listan och skriv hur långt du tror att du kommer att köra under året.

Beställ Grönt Kort

Du behöver ha med dig ett Grönt Kort på resan, det är ditt bevis på att bilen är trafikförsäkrad i Sverige. I vissa länder är Grönt Kort ett krav. Kortet är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet. 

Vi kan bara skriva ut Grönt Kort fram till det datum som din försäkring är betald, om du behöver Grönt Kort för en längre period måste du ringa oss 08-541 706 45.

Beställ Grönt Kort

Resa utomlands med privatleasad bil

Om du planerar att bila utomlands med din privatleasade bil under en längre period, kontakta leasinggivaren för att kontrollera om det finns särskilda regler

Utrusta bilen rätt

Förutom Grönt Kort, pass och körkort behöver du ha med dig bilens registreringsbevis, den blå delen, och utrusta bilen rätt innan du ger dig av. Följande saker är viktigt att ha i bilen:

EUs information om regler i olika länder

Läs på om de regler som gäller i det land eller de länder som du ska åka till och ladda ner EUs app om gällande regler.

Miljödekal i Tyskland

I flera större städer i Tyskland har man infört miljözoner och ställer nu krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad i vindrutan. Läs mer om kravet på miljödekal hos Transportstyrelsen.

Risk för böter utan handsfree

Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna hårdare, där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna, annars riskerar du böter. Läs om mobiltelefon och bilkörning och vad du behöver tänka på.

Internationellt körkort

I vissa länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort och du beställer det av Motormännens Riksförbund.

Beställ EU-kortet

Om du som EU-medborgare hastigt blir sjuk under en tillfällig utlandsvistelse har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i det land du besöker. Därför ska du alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett konkret bevis på att du är försäkrad i ett EU-land.

Om olyckan är framme

Om du råkar ut för något med bilen på resan ska du anmäla det till polisen på orten där det inträffade, utom mindre skadehändelser som till exempel stenskott. Anmäl skada.